Met een beurs van ZonMw en de Hartstichting gaan Andrea Evers en Linda Breeman, in nauwe samenwerking met burgerwetenschapper Saskia van Es, onderzoek doen naar Integrale Zorg voor Patiënten met Variabele Bloeddruk’. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe burgerwetenschap (citizen science) kan bijdragen aan baanbrekend onderzoek en zorginnovatie.
Wat is burgerwetenschap?
Burgerwetenschap is een benadering waarin burgers actief deelnemen aan het gehele onderzoeksproces, van idee tot implementatie. Dit gaat verder dan participatie; het geeft burgers een stem en eigenaarschap in het onderzoeksproces. Voor dit project betekent het dat er niet alleen wordt gepraat over patiënten, maar dat er met hen wordt samengewerkt aan betere zorg. Door de kennis en ervaring van burgers te benutten, ontstaat een unieke kans om wetenschap en samenleving met elkaar te verbinden. In de huidige gezondheidszorg groeit het besef dat oplossingen voor complexe problemen, zoals variabele bloeddruk, niet alleen vanuit de wetenschap kunnen komen. De praktijkervaring en inzichten van patiënten zijn onmisbaar om interventies te ontwikkelen die echt aansluiten bij de behoeften van de doelgroep. In het programma ‘Citizen Science voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie’ van ZonMw wordt deze samenwerking benadrukt als essentieel voor het aanpakken van complexe gezondheidsproblemen.
Doel en aanpak
Dit project richt zich op patiënten met een variabele bloeddruk— een bloeddruk die zich maar moeilijk laat reguleren. Een variabele bloeddruk brengt niet alleen fysieke gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals orgaanschade en hart- en vaatziekten, maar gaat ook gepaard met psychosociale uitdagingen zoals stress en een gebrek aan controle over de aandoening. Het doel van dit tweejarige project is om met een interdisciplinair team van cardiologen, internisten, GZ-psychologen en huisartsen verbonden aan het LUMC en andere zorginstellingen in de regio in samenwerking met patiënten, een integrale aanpak te ontwikkelen en te evalueren die medische en psychosociale zorg combineert. Saskia van Es, de burgerwetenschapper in het project, brengt ook haar persoonlijke ervaring als patiënt in, wat het projectteam beter helpt begrijpen hoe de zorg en ondersteuning voor deze groep patiënten kan worden verbeterd. De focus ligt op het verbeteren van zelfmanagement, het verminderen van stress, en het vergroten van de kwaliteit van leven van patiënten met een variabele bloeddruk. Er zal worden onderzocht hoe interventies, zoals medische hypnose en stressmanagement, een rol kunnen spelen in de zorg voor variabele bloeddruk.