Het onderzoek Generation R naar de gezondheid en ontwikkeling van duizenden opgroeiende kinderen in Rotterdam bestaat 20 jaar. Hoogleraar Kindergeneeskunde en onderzoeksleider Vincent Jaddoe blikt terug en vooruit. "De eerste 1.000 dagen in het leven zijn cruciaal voor de gezondheid."
Meer dan 7.000 kinderen doen al 20 jaar mee aan het Generation R-onderzoek van het Erasmus MC. De deelnemers begonnen aan het onderzoek als foetus, later kwamen ze als baby en kleuter vaak langs en als kind en tiener één keer in de vier jaar voor allerlei onderzoeken naar het onderzoekscentrum van Generation R. Inmiddels zijn het jongvolwassenen die zelf vragen beantwoorden over hun fysieke, mentale en sociale gezondheid.
Bij Generation R zijn meer dan 150 onderzoekers betrokken van 20 verschillende afdelingen van het Erasmus MC. De resultaten verschenen in meer dan 1.200 wetenschappelijke publicaties die wereldwijd worden gelezen. "Het zegt iets over de deelnemers van het onderzoek en de waarde die het Erasmus MC, maar ook de partners zoals de Erasmus Universiteit en Gemeente Rotterdam, hechten aan het verzamelen van deze data", zegt hoogleraar Kindergeneeskunde en onderzoeksleider Vincent Jaddoe.
1.000 dagen
Generation R is een prospectief onderzoek. Jaddoe: "We volgen de deelnemers over de tijd en kijken wat de invloeden vroeg in het leven zijn op hoe het kind later functioneert in de samenleving. Welke rol spelen bijvoorbeeld genen, opvoeding en leefstijl? Uiteindelijk willen we dat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen. We proberen in kaart te brengen wat hiervoor nodig is." Centraal staat de vraag: waarom ontwikkelt het ene kind zich optimaal en het andere niet?
Deze vraag is na 20 jaar voor een deel te beantwoorden. "We hebben geleerd dat de allereerste fase van het leven, ook wel de eerste 1000 dagen, cruciaal is. In die periode gaat de ontwikkeling super snel. Van een eicel en zaadcel die samensmelten naar een 2-jarige die die loopt, rent, springt en emoties heeft."