Opschalingsprojecten binnen het Healthy Society Programma

Binnen het Healthy Society programma werken onderzoekers, bedrijven, overheid en gebruikers samen aan innovatieve projecten die bijdragen aan een gezondere en inclusievere samenleving. Eind 2024 zijn diverse veelbelovende opschalingsprojecten geselecteerd die een subsidie vanuit het programma ontvangen. Deze financiering is bedoeld om succesvolle, wetenschappelijk bewezen initiatieven op grotere schaal te implementeren, met als doel een brede maatschappelijke impact te realiseren. Elk consortium bestaat uit ten minste twee academische partners (universiteit, hogeschool, UMC) en één niet-academische partner (gemeente, zorgorganisatie of bedrijf). Bovendien staat samenwerking met maatschappelijke partners en betrokkenheid van gebruikers centraal in deze opschalingsprojecten. Hieronder worden de opschalingsprojecten uitgelicht.

Thema 1: Veerkrachtig en gelukkig opgroeien vanuit een integraal perspectief

VR Acceptatie – Innovatieve zorg voor jongeren

Projectleiders Carlijn Bergwerff, Jane Sattoe, Dorine van Namen en Geert Bruinen werken aan de aanpassing en opschaling van SHINE-VR, een Virtual Reality-interventie die jongeren en jongvolwassenen ondersteunt in het omgaan met moeilijke situaties. Oorspronkelijk ontwikkeld voor jongeren die seksueel misbruik hebben meegemaakt, wordt deze interventie nu aangepast en ingezet voor jongeren die een naaste hebben met een verslaving of psychische problemen. Door middel van co-creatie met jongeren wordt SHINE-VR op maat gemaakt om perfect aan te sluiten bij hun behoeften. Het project stimuleert veerkracht, zelfcompassie en acceptatie en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en de GGZ-instellingen Youz en Indigo.

Betrokken organisaties: Universiteit Leiden, Hogeschool Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Indigo, YOUZ

Thema 3: Gepersonaliseerde oplossingen voor gezond gedrag

Hypertensie bij vrouwen in de menopauze

Met het project "Meno-pressure personalized" ontwikkelen projectleiders Jeanine Roeters van Lennep, Petra Siemonsma, Caroline Figueroa en Luuk Simons een gepersonaliseerde versie van het Bloeddruk Challenge-programma. Dit programma richt zich specifiek op peri- en postmenopauzale vrouwen, met extra aandacht voor vrouwen uit verschillende culturele en sociaaleconomische achtergronden. Het programma helpt vrouwen hun bloeddruk te verlagen en gezondheidsongelijkheden te verminderen. Samen met de doelgroep en partners zoals de patiëntenvereniging Vrouwenhart en het bedrijf Health Coach Program wordt gewerkt aan een interventie die brede implementatie mogelijk maakt.

Betrokken organisaties: Erasmus MC, Hogeschool Leiden, TU Delft, Health Coach Program BV, Stichting Vrouwenhart

Thema 4: Een gezonde fysieke en sociale leefomgeving voor iedereen, in samenwerking met Thema 5: Organisatie en bestuur van de gezonde leefomgeving

Gezonde wijken door participatief actieonderzoek


Hoewel het terugdringen van gezondheidsachterstanden in wijken al lange tijd hoog op de politieke agenda staat, lukt het vaak niet om echt het verschil te maken. Het verbeteren van levensomstandigheden wordt vaak benaderd als een technische kwestie, waarbij weinig rekening wordt gehouden met de ervaringen en kennis van bewoners. Door bewoners een grotere rol te geven in besluitvorming rondom hun eigen leefomgeving, kunnen meer op maat gemaakte oplossingen ontstaan. Projectleiders Mariëlle Beenackers, Machiel van Dorst, Deepti Adlakha, Arne Mellaard en consortiumleden Lieke Oldenhof en Mirjam Vermaat zetten zich hiervoor in binnen hun project ‘Van Oud-Krispijn in Dordrecht naar heel Zuid-Holland: Democratische gezondheidsverbeteringen in de wijk’.  Door succesvolle methoden van community-based participatief actieonderzoek (CBPAO) op te schalen, worden bewoners uit wijken zoals Wielwijk en Crabbehof in Dordrecht betrokken als co-onderzoekers. Zij doen actief mee in elke fase van het onderzoek. Dit geeft hen een belangrijke stem in besluitvorming rondom hun leefomgeving, en leidt tot duurzame veranderingen die beter aansluiten bij de behoeften en wensen van de bewoners en resulteren in betere leefomstandigheden en een gezonde omgeving. Bovendien bevordert het project sterkere sociale netwerken in de wijken en wordt een vertrouwensrelatie opgebouwd tussen inwoners, wetenschap en beleid. Ervaringen uit eerdere projecten worden verder opgeschaald naar andere wijken in Zuid-Holland. Zo wordt een belangrijke stap gezet in het verkleinen van gezondheidsverschillen en het versterken van lokale gemeenschappen.

Betrokken organisaties: Erasmus MC, TU Delft, GGD Zuid-Holland Zuid, Erasmus School of Health Policy & Management, Erasmus Universiteit, Gemeente Dordrecht

Thema 6: Gezonde voeding en voedselomgeving

Toegang tot gezonde, plantaardige voeding

Het Medical Delta programma CUPIDO zet in op bewustwording en toegang tot gezonde voeding, vooral bij jongeren zoals scholieren en studenten. Projectleiders Machteld van Lieshout, Sanne de Vries, Jessica Kiefte-de Jong en Natasja van der Lely schalen bewezen onderwijsprogramma’s op die gezonde, plantaardige voeding promoten. De programma’s worden ingezet op verschillende locaties in Zuid-Holland en Noord-Holland, zoals scholen en universiteiten. Data over de impact op bewustwording, houding en gedrag wordt verzameld en gedeeld. De resultaten vormen de basis voor verdere opschaling, met als doel een grotere bewustwording van gezonde, duurzame voeding bij een breed publiek.

Betrokken organisaties: De Haagse Hogeschool, LUMC Health Campus Den Haag, Greenport West-Holland, ISW scholengemeenschap, John Dewey College, Hotelschool The Hague, Provincie Zuid-Holland, GGD Haaglanden, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland programma Jong Leren Eten

Met deze opschalingsprojecten brengt het Healthy Society programma wetenschap, bedrijfsleven, zorgorganisaties, overheid en gebruikers samen om echte impact te maken. Door te werken aan concrete oplossingen die aansluiten bij de behoeften van specifieke doelgroepen en wijken, dragen we bij aan een gezondere, inclusievere samenleving.