Volwassenen en ouderen worden geadviseerd 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Bewegen is een krachtig middel om de lichamelijke, mentale en sociale gezondheid te verbeteren. Bovendien komt er meer steeds aandacht voor de preventieve kracht. In de recent verschenen podcastaflevering van Lifestyle4Health werden de kansen en uitdagingen besproken omtrent de inzet van beweging binnen de klinische behandeling.
Steeds meer partijen slaan de brug tussen de werelden van sport en zorg. Hoe ga je hiermee om als zorgprofessional? Wat weten we al en wat moeten we nog onderzoeken? Hierover gaan we in gesprek met Rob Vanwersch, Programmamanager Beweeghuis van het Maastricht UMC+ en Research Fellow TU Eindhoven en Dick Thijssen, Hoogleraar cardiovasculaire fysiologie van het Radboudumc en Liverpool John Moores University.
Wil je meer lezen over dit onderwerp, kijk dan op de website van Lifestyle4Health, of ga direct naar de onderstaande artikelen over dit onderwerp:
In gesprek kenniscentrum sport & bewegen over de routekaart leefstijlgeneeskunde
Routekaart: Bewust Bewegen met chronische aandoeningen
Routekaart: Een beweegvriendelijke omgeving
In de podcast worden een aantal onderzoeken genoemd, hier vindt je de betreffende onderzoeken:
Onderzoek 1 en onderzoek 2 van Stef Kremers, Maastricht UMC+ (geluidsfragment: 19:05 – 20:25)
Onderzoek Pieter Van Gorp, TU Eindhoven (geluidsfragment: 40:20 – 41:00)
De studie van de Londonse bussen en een recent overzichtsartikel van Dick Thijssen waarin studies op een rij gezet zijn over de acute effecten van inspanning.